Je eigen huis laten bouwen

Je hebt een droom: je eigen huis. Maar hoe kan je dat toch in hemelsnaam laten bouwen? Er zijn allerlei stappen en procedures die je van te voren moet doorlopen, voordat je ook maar een kopje thee kan drinken in je nieuwe stekkie. Maar wat zijn die stappen precies? Met dit artikel gaan we daar verder op in en geven we precies weer welke valkuilen je hierbij moet vermijden om je eigen huis te laten bouwen.

Grond en geld

Het allerbelangrijkste is natuurlijk de financiering van je huis. Wat is precies het budget waarmee je kan werken? Dat moet je van te voren goed uitzoeken, want het budget bepaald het huis waarin je kan wonen. Daarnaast moet je waarschijnlijk een architect inhuren om het huis te ontwerpen en daarnaast ook een aannemer om het huis te bouwen. Maar dit is nog niet alles: ook de grond moet gekocht worden, anders kan je het huis nergens neerzetten. Daarvoor moet je een hypotheek afsluiten.

De hypotheek

Voor je hypotheek is het belangrijk dat je weet hoeveel je maximaal mag lenen. Dit kan je voortaan makkelijk en gratis doen bij verschillende banken. Wees vooral ook behoedzaam hoeveel je wilt lenen, want het is vaak niet slim om helemaal maximaal te gaan. Het is natuurlijk prettig als je ook nog wat extra geld over hebt om te sparen en natuurlijk om leuke dingen te doen! Pas als je alle koopcontracten hebt afgetekend, kun je een hypotheek afsluiten.

Het bouwdepot

Vanuit deze hypotheek wordt er een bouwdepot opgezet, waaruit alle betalingen worden gedaan voor jullie droomhuis. Daarnaast heb je ook een stuk grond nodig. Heb je bijvoorbeeld een stuk land geërfd? Dan kan je hiervoor een bestemmingsplan schrijven om op dit woongebied te mogen gaan wonen. Je hebt ook bouwvergunning nodig, zodat je goedkeuring krijgt om je prefab huis te laten bouwen. Heb je dit niet? Dan is een zelfbouwkavel een goede optie.