Zorg aan huis met een mantelzorgwoning

Afgelopen jaren flink veranderd, daarbij is er steeds meer sprake van een vergrijzing onder de inwoners van ons land. Veel seniorencomplexen hebben geen plek meer om nieuwe ouderen aan te nemen en voor ouderen zelf is het vaak niet langer mogelijk om in hun woning te blijven leven. De vraag naar mantelzorg is hierdoor de afgelopen periode flink toegenomen, waarbij kinderen hun ouders en eventueel opa’s en oma’s dienen te verzorgen. In verzorgingshuizen en seniorencomplexen worden vaak enkel ouderen aangenomen, die daar op aanraden van een arts zijn binnengekomen. Voor ouderen waarbij de nood nog niet zodanig hoog is, dat een arts een woning in een seniorencomplex aanraadt, is in het merendeel van de gevallen geen plek. Een goede oplossing voor dit probleem is de keuze voor een zogenaamde mantelzorgwoning, wat vrij nieuw is in Nederland. De mantelzorgwoning van prefabwoningonline.nl wordt in z’n geheel naast een al bestaande woning geplaatst, vaak van een van de kinderen van de oudere(n). Zo is het voor het kind mogelijk om de oudere snel te kunnen helpen, mocht deze hulp nodig hebben.

Hoe werkt het principe van mantelzorgwoningen?

Een mantelzorgwoning is een woning die in de basis al volledig is opgebouwd en makkelijk te verplaatsen is. Het is hierbij gebruikelijk om de woning tijdelijk naast de bestaande woning van een kind te plaatsen, waarbij de tuin in de meeste gevallen de geschiktste plek is. De definitie van tijdelijk is in dit geval erg wisselend, er kan een periode van enkele jaren bedoeld worden, maar ook van enkele tientallen jaren. Het is sterk afhankelijk van de gezondheid van de oudere, hoelang de mantelzorgwoning in gebruik dient te worden gehouden. Soms kan het bijvoorbeeld ook zo zijn, dat wanneer de ene oudere uit de woning gaat, er direct een nieuw familielid in komt te wonen. Met een mantelzorgwoning heb je een goed alternatief voor een woning in een seniorencomplex of verzorgingshuis.

Combinatie van gezelligheid en privacy

Met een mantelzorgwoning heeft een oudere de mogelijkheid om gezelligheid met zorg en privacy te combineren. Doordat ieder familielid in een eigen woning blijft leven, zal ieder z’n eigen privacy behouden. De familie van de oudere is echter wel dermate dichtbij, dat deze snel kan komen als de oudere hulp nodig heeft. Ook voor de gezelligheid is het fijn, dat een van de kinderen dichtbij de oudere woont. Hulp van een wijkverpleegster of andere instantie is door dit concept niet langer noodzakelijk.

Opbouw van een mantelzorgwoning

Mantelzorgwoningen hebben qua opbouw over het algemeen veel gelijkenissen. De woningen bevatten een hal, een woonkamer, een open keuken, een slaapkamer en vaak een ruim opgezette badkamer. Soms kan er worden gekozen voor een ruimere mantelzorgwoning, waarin meerdere kamers zijn gebouwd. De binnenkant van de mantelzorgwoningen is naar eigen wens in te richten en kan worden aangepast op de zorgbehoefte van een oudere. Wanneer iemand bijvoorbeeld erg slecht te been is, kan er een reling aan de muren worden bevestigd, evenals in het toilet. Zo zijn er logischerwijs nog tal van andere mogelijkheden in mantelzorgwoningen!